Últimament i ajudat encara més, per l’augment de la demanda de noves bicicletes, es veu una demanda de nous estudis biomecànics o bike fitting.

 

Però que és un estudi biomecànic o ara anomenat bike fitting ?

El podem definir com “una harmonització entre el ciclista i la bicicleta, en funció dels seus objectius, lesions i capacitats físiques”.(1)

Amb un bike fitting podem tractar patologies derivades del ciclisme i/o intentar millorar el rendiment.

Però, tot i que es recomana el bike fitting per ajudar a reduir el risc de lesions, hi ha poca evidència empírica que indiqui una associació entre el bike fitting i la incidència de lesions.(2)

Llavors, de que ens serveix ? A nivell de patologies derivades del ciclisme, personalment crec que cal una visió més amplia. Aquesta vindrà donada per una formació sanitària com la que tenim els fisioterapeutes i els podòlegs.

A nivell de rendiment, crec que lo més aconsellable és un CAFE format en biomecànica del ciclisme per poder-ho realitzar.

Jo us donaré la versió , que com a personal sanitari, format en biomecànica del ciclisme enfocada a la patologia del ciclista, es pot fer.

En tota lesió esportiva hi ha una sèrie de factors intrínsecs i extrínsecs que poden fer aparèixer aquesta lesió, de forma combinada i en poques ocasions de forma individual. Dir-vos, que el bike fitting és un dels molts factors que poden afectar al ciclista.

 

Us poso com exemple, un cas on el ciclista manifesta un dolor a la part anterior del genoll. Que ens diu la ciència respecte a això ? (3,4,5,6,7)

Tot i així no queda del tot clar la relació entre els diversos factors i l’aparició de dolor i patologia de genoll en el ciclista.

Sota la  meva opinió, hi ha tanta diversitat de factors i tant difícils de controlar de forma correcta, que és molt difícil dir exactament quins son els causants del problema. Podem trobar i la realitat és que ho estic veient a la consulta, que el ciclista arriba amb un estudi biomecànic fet, en principi de forma correcta, però encara refereix el mateix dolor, potser en menor proporció, però continua sent-hi.

Dins la fisioteràpia en podem controlar uns quants, sobretot molts dels intrínsecs i si estem formats en biomecànica podem controlar un que no deixa de ser important, com el bike fitting.

Això en conjunt ens dona una visió molt més àmplia de la patologia en el món del ciclista i ens porta a dir que juntament amb els podòlegs, som els millors professionals per tractar la patologia i/ o dolor en el ciclista.

A nivell de rendiment, creiem que els més ben formats en aquest àmbit, son els CAFE amb coneixements sobre biomecànica.

Ara, després de dir-vos tot això, us faig un parell de preguntes…..

Creieu que gent que no ve del món de la salut pot donar el servei de bike fitting a un ciclista amb dolor i/o patologia derivada del ciclisme ?

I , creieu que una persona que no està formada en el rendiment, com un CAFE, pot donar el servei davant una voluntat de millorar a sobre de la bicicleta ?

Al voltant nostre, podem trobar casos de persones que son ingeniers, violinistes, si violinistes….electricistes i un llarg etc, que han fet com a molt una formació de ni un any i és dediquen a tractar patologia i/o rendiment. Alguns tenen la sort de contactar amb algun fisioterapeuta o CAFE que els pot assessorar, però  creieu que això ha de ser així? Creieu que una persona amb uns estudis de menys d’un any poden suplir a un professional amb formació de més de tres anys en l’àmbit sanitari o del rendiment ?

Espero que us hagi fet rumiar una mica ni que sigui, tot i que tothom pot fer el que vulgui, però almenys que estigui INFORMAT de lo que hi ha.

 

Gràcies.

 

Óscar Gonzàlez Masana

Fisioterapeuta Col nº 3000

Biomecànic de ciclisme i especialitzat en readaptació i prevenció de lesions esportives

 

Bibliografía

  1. Cramblett C, Moen E, Timmerman M, et al. Medicine of cycling bike fit task force consensus statement. Medicine of Cycling. 2013. [cited 2019 October 22]. Available from: https://www.medicineofcycling.com/finalmocpositionstatement8-21/.
  2. Jose Ignacio Priego Quesada, Zachary Y. Kerr, William Michael Bertucci & Felipe P. Carpes(2019) The association of bike fitting with injury, comfort, and pain during cycling: An international retrospective survey, European Journal of Sport Science, 19:6, 842-849, DOI: 1080/17461391.2018.1556738
  3. Kotler DH, Babu AN, Robidoux G. Prevention, Evaluation, and Rehabilitation of Cycling-Related Injury. Curr Sports Med Rep. 2016 May-Jun;15(3):199-206. doi: 10.1249/JSR.0000000000000262. PMID: 27172085.
  4. Bini RR, Flores Bini A. Potential factors associated with knee pain in cyclists: a systematic review. Open Access J Sports Med. 2018 May 23;9:99-106. doi: 10.2147/OAJSM.S136653. PMID: 29872355; PMCID: PMC5973630.
  5. Johnston T, Baskins T, Koppel R, Oliver S, Stieber D, Hoglund L. The influence of extrinsic factors on knee biomechanics during cycling: a systematic review of the literature. Int J Sports Phys Ther. 2017;12(7):1023-1033.
  6. Silberman M. Bicycling injuries. Curr Sports Med Rep. 2013;12(5):337-345.
  7. Dettori N, Norvell D. Non-traumatic bicycle injuries : a review of the literature. Sports Med. 2006;36(1):7-18.