Les lesions per sobre ús en el corredor, són aquelles que es produeixen per un excés de càrrega o estrès en els teixits del cos, sense donar-los el temps suficient per a recuperar-se. Algunes de les lesions per sobre ús més comunes en els corredors són la síndrome de la cintilla iliotibial, la tendinitis rotuliana, la fasciïtis plantar i la síndrome d’estrès tibial medial.

Però, sabies que el risc de sofrir aquestes lesions pot variar segons el teu gènere, la zona del cos afectada i el tipus de patologia específica?

Com afecten aquestes lesions, als homes i a les dones?

Així ho revela un estudi científic publicat en el Journal of Sports Science & Medicine ( ENLLAÇ A L’ARTICLE ), que va analitzar la proporció de lesions per sobre ús en corredors de tots dos sexes, des dels 800 metres fins a la marató. Segons aquest estudi, el genoll (28%), el turmell-peu (26%) i la cama (16%) són les zones que acumulen el percentatge més gran de lesions en els corredors, tant homes com dones.

tipus de lesions per sobre ús

No obstant això, la proporció de lesions en el genoll és major en les dones (40% enfront del 31% dels homes), mentre que els homes tenen una major proporció de lesions en el turmell-peu (26% enfront del 19% de les dones) i a la cama (21% enfront del 16% de les dones).

Quant a les patologies específiques, la síndrome de dolor patelofemoral (17%), la tendinopatia d’Aquil·les (10%) i la síndrome d’estrès tibial medial (8%) són les que representen el percentatge més gran de lesions registrades en general. No obstant això, no hi ha suficients dades per a diferenciar aquestes patologies per gènere.

Com prevenir les lesions per sobre ús en el corredor?

Quines implicacions té aquest estudi per als corredors? Doncs que ens ajuda a conèixer millor els factors de risc associats a les lesions per sobre ús i a prendre mesures preventives per a evitar-les.

Per exemple, si ets dona, hauries de prestar especial atenció a cura dels teus genolls, realitzant exercicis específics per a enfortir els músculs que les envolten i evitar el desequilibri entre el quàdriceps i l’isquiotibial.

Si ets home, hauries de cuidar més els teus turmells i peus, usant un calçat adequat per al teu tipus de trepitjada i evitant superfícies irregulars o massa dures.

I tant si ets home com a dona, hauries de seguir un pla d’entrenament adaptat al teu nivell, alternant dies de descans i d’intensitat, i escalfant correctament en cada sessió.És molt important escoltar el nostre cos per saber si l’entrenament realitzat ha pogut ser tolerat pel nostre cos. ENLLAÇ

Cuantificar estrés mecánico

Recorda que córrer és una activitat molt beneficiosa per a la teva salut física i mental, però també pot ser una font de lesions si no ho fas amb precaució i sentit comú.

Així que, si vols gaudir d’aquest esport durant molt de temps, cuida el teu cos i evita les lesions per sobre ús!