Per començar , farem una mica d’història. Les VFF són les primeres sabatilles minimalistes que es van usar com a tals. Fins avui la gamma VFF no va tenir productes purs per a carreres de muntanya. Ara repasarem una mica la seva història. Convenceran o no, però si a USA es venen cada any diversos milions de Five Fingers, millor intentar entendre les raons.

Estem en 2006. Marc Bramani (nét del fundador Vitale BRAMani) entusiasta dels esports marins, ha llançat una sabatilla nàutica per a vela, caiac i winsdurf amb màxim adherència i llibertat. Les Five Fingers. Un dia rep una estranya sol·licitud: Un tio que es fa dir “Barefoot Ted” vol utilitzar aquestes gomes nàutiques … per córrer la Marató de Boston, la més antiga i prestigiosa (entre els corredors de veritat) del món. Ted McDonald insisteix i insisteix fins que el mateix Marc accedeix i fins i tot dóna difusió pública al repte: Aquí teniu la nota de premsa original, històrica. Ted compleix en 3h20m i la bola de les VFF com a primera “sabatilla de córrer descalç” tira a rodar entre petits cercles alternatius batejada ja com barefoot running. En el futur es coneixerà a aquesta categoria de calçat per córrer com “sabatilles minimalistes”.

Una vegada explicat això, que crec que molts no saben, els sorprendrà l’origen d’aquest calçat, us comentaré que feia temps que anava darrera d’aquestes bambes i a finals d’aquest estiu passat van caure a la saca. Al principi hem va costar una mica de ficar-me aquest calçat tant peculiar. Però a dia d’avui és com ficar-me un guà als peus. He de dir que degut al calçat tradicional que havia portat de sempre, un calçat amb una part , normalment, de davant estreta, el meu cinquè dit, especialment del peu dret, és ficava a sota del quart. Actualment, això ja és història.

Quant les portes , us ben asseguro que no passes desapercebut !!! Quin fart, la gent de mirar-te els peus i al.lucinar, especialment la canalla.

Son unes bambes per córrer per terreny com camins, muntanya, alta muntanya….. Porten uns bons tacs a sota, que s’agafen perfectament i una protecció a la zona interna del peu per protegir una mica de l’impacte amb pedres en córrer per muntanya.

Són les bambes amb que jo actualment gaudeixo més. Hem donen la protecció necessària i amb el drop i amortiguació que el meu cos pot suportar. Hem permeten utilitzar a tope tots els dits i sentir tot el que fan els meus peus.
Tenen un pes lleuger ( 204 gr), no tant com les Merrell Vapor Glove, però no ho noto, si que noto, el peu més protegit alhora de córrer.

Com les Merrell Vapor Glove, et permeten tindre el peu en total llibertat, ja que no són gens rígides i és deformen per a que el teu peu s’adapti en tot moment sobre la superfície per la que estàs corrent.Les meves sensacions a nivell de muntanya, són com les de portar uns peus de gat que s’agafen superbé i alhora unes sabatilles de pes ploma, que hem permeten pujar de forma més lleugera.

Si que us diré que és un calçat que requereix una bona adaptació, com tot calçat minimalista, però que un corredor iniciat, amb una bona pauta d’ADAPTACIÓ, pot aconseguir portar de forma correcta.  Jo , quant fa bon temps , les porto sense mitjons ( que també són de dits ) per notar millor les sensacions i millorar l’adaptació dels meus peus.